Aakjær og os
Vi fik for et par år siden, efter en duokoncert i Skive en opfordring fra Jeppe Aakjær Selskabet til at lave en indspilning med vores fortolkninger af Jeppe Aakjær sange. Denne opfordring har vi med glæde taget op, da vi begge har et inderligt forhold til den gamle danske sangskat.

Det er blevet til fortolkninger af 11 sange for piano og fløjte/saxofon. Da vi begge har stor respekt for det foreliggende melodiske materiale, har vi følt det som en ansvarsfuld opgave at behandle dette materiale uden at ødelægge den skønhed det i sin oprindelige form indeholder. Vi har derfor rammet sangene ind i små kompositioner, vignetter, interludes mv. frem for ’bare’ at reharmonisere sangene og spille dem i traditionel jazzduo form.

Sangene er nænsomt arrangeret og med en række små kompositioner, nogle gennemkomponerede, andre med et friere tilsnit og oplæg til improvisationer af forskellig karakter. Stilen ligger et sted imellem den klassiske lyd sangene lægger op til og den impressionistiske side af jazzen som duoformatet med to jazzmusikere kan bidrage med.

Processen har bl.a. inkluderet to arbejdsophold og en debutkoncert på Jeppe Aakjærs gård Jenle, samt en række koncerter på bl.a Søbygaard på Ærø, Johannes Larsen Museet og ikke mindst på Gammelgaard i Herlev, hvor cd’en ‘Aakjær i Toner’ også siden er indspillet.

Inspirationen har vi fundet ikke alene i Aakjærs følelsesmættede og billedrige tekster, men også i hans stuer på Jenle, udsigten over Astrup Vig og adskillige skønne vandreture i Jeppe’s fodspor. Hvis der er en særlig tone i den danske sang, som den kommer til udtryk hos Carl Nielsen, Thorvald Aagaard, Aksel Agerby og de andre komponister der har itonesat Aakjærs digte, stod dette om muligt endnu tydeligere for os i disse omgivelser.

”Jeg ser over tindrende marker
og langt mod den blånende fjord
jeg stirrer på sejlende arker
men finder ej tolkende ord”

(Jeg bærer med smil min byrde)